Bolognese
Kært barn - mange navne….

Bologneser - Bichon Bolognese - Bolognese - Bichon Bolonais

Racen Bolognese hører til under gruppen af Bichoner - FCI gruppe 9 nr.196.  
Det er en selskabshund med lang hvid pels, og er en af de mest sjældne af dværghunderacerne.  

Man ved endnu ikke så meget om hvorfra Bolognesen har sin herkomst, men man regner med at Malteseren også her er grundstammen for denne dejlige race. Den stammer fra Italien, fra byen Bologna.  

I 11. og 12. århundrede var Bolognesen allerede kendt for sin skønhed, og var i højere kredse en yndet luksus hund.  Og blev derfor ofte brugt som gaver til Aristokrater og Kongelige. Da aristokraterne blev bortvist fra Bologna flygtede de til Malta. Her var klimaet med til at gøre racen mindre i størrelsen. Søfolk tog Bolognesen med sig og da racen kom til Sydamerika blev den her igennem klima og avl gjort lidt større.

Den dag i dag er den en elskelig hund som kan glæde sin herre og være en god kammerat til familiens børn. Det er ikke en vagthund men kan dog sige til hvis der er nogen ved døren.  

Det er en race som har imponeret mange og bl.a. kan det nævnes at Marquise de Pompadour (1721-1764), Katharina den store af Rusland og Østrigs Kejserinde Maria Theresia  - er et udvalg af nogle af dem som har haft en Bolognese ved deres side.  

De er blevet afbilledet af flere kunstnere bl.a. Titian og Goya.  

Østeuropa var lukket nogle år og her er den mindre type af racen den mest sete. I Vesteuropa er det en lidt større Bolognese vi oftest ser. Der er selv i dag med de mere åbne grænser stadig 2 typer af Bolognese.

Igennem 1900 tallet har opdrættere i Italien med stor entusiasme været på en stor mission for at samle avls materiale og gjort et stort arbejde for at bevarer racen for eftertiden.

Den skal kartes og friseres et par gange om ugen for at holde pelsen fri for filt. Vaskes mindst 1 gang om måneden med en shampoo til hvide hunde og så er det godt at give den en god balsam bagefter. Pelsen under trædepuderne klippes bort og man må også klippe lidt af pelsen omkring øjnene væk.

En Bolognese er glad, lystig og intelligent. Elsker at være midtpunktet i familien. Den er ikke aggressiv. Den har et barnligt udtryk, og er let at træne og elsker at lære nye tricks. Den skal ikke have mere end 10-20 min. motion om dagen, men holder af at løbe og lege i egen have! Selv om den er en meget sjælden race vinder den ved nærmere kendskab.  

….. the Bolognese is the most princely gift that could be offered to an Emperor"
Med disse ord takkede Philip II, Konge af Spanien(1556-1598) Hertugen af Este for at have givet ham 2 dejlige Bologneser.